Hàbits de consum:

  • És important sectoritzar la il·luminació artificial de les zones comunes, com zones de pas, replans i passadissos. Es poden instal·lar temporitzadors electrònics o detectors de presència que encenguin i apaguin el llum automàticament. Una altra possibilitat és augmentar el nombre de botons, de manera que només s'encenguin els llums més propers al lloc on es troba l'usuari.

  • Si ja tens temporitzadors, has de verificar el temps d'encesa dels llums. La reducció del temps et pot ajudar a reduir les despeses d'electricitat.

  • Netejar llums i lluminàries és molt important, ja que la seva neteja repercuteix en el seu rendiment. La pols acumulada en els sistemes d'il·luminació pot provocar la pèrdua de fins a un 10% en la il·luminació.

 

Mesures tecnològiques:

En la il·luminació interior del teu edifici:

  • Tubs fluorescents amb balastos electromagnètics (es reconeixen perquè parpellegen en encendre's i emeten un lleuger brunzit): es poden canviar els balastos electromagnètics per electrònics, aconseguint estalvis energètics del 25% i eliminen el soroll del llum i també el molest centelleig de l'encesa. O, fins i tot millor, pots substituir els fluorescents per tubs LED, que són els llums més eficients al mercat, estalviant fins a un 65% i amb una vida útil de 50.000 hores.

  • Incandescents: canvia-les per llums de baix consum o LED. Reduiràs el consum energètic fins a un 80%. A més, els llums de baix consum duren entre 8 i 10 vegades més que els llums convencionals, en el cas dels LED, fins i tot 25 vegades més.

  • Halògens: es poden substituir per halògens de baix consum (aconseguint estalvis de fins a un 40%) o, si vols la il·luminació més eficient, instal·la tecnologia LED (estalviant fins a un 85%).


Il·luminació exterior:

  • Si estàs utilitzant làmpades de vapor de mercuri les pots substituir per llums de vapor de sodi d'alta pressió o LED, que són els més eficients.

  •  Al jardí o altres zones exteriors, es pot evitar que es quedin llums encesos mitjançant sistemes de cèl·lula fotoelèctrica, que apaguen automàticament la il·luminació quan detecten llum natural, o rellotges astronòmics, amb un rellotge intern que controla les hores quan es fa de dia i el capvespre.

  • Al mercat hi ha també sistemes d'il·luminació integrats amb font solar que es poden instal·lar a zones comunes.