És important escollir una bateria adequada al tipus de cuina que tens a casa. Certs estris ajuden a cuinar de manera més eficient.


Cuines

A l'hora de comprar:

Procura comprar una cuina de gas, que resulta més eficient que una d'elèctrica. En tot cas, si compres una cuina elèctrica, procura que sigui d'inducció, ja que estalviaràs energia i, a més, reduiràs la teva factura.
 

Com funciona?

Les cuines es classifiquen principalment en funció de l'energia utilitzada: poden ser de gas o elèctriques. Les cuines de gas són més eficients que les elèctriques, tot i que aquestes últimes són les més comunes. Les cuines elèctriques poden ser: la placa de resistència, la placa vitroceràmica elèctrica i la placa d'inducció.
 

Quin equip comprar?

Abans d'adquirir una cuina has de tenir clar el sistema que vols instal·lar: elèctric o de gas, i aquest últim és el més eficient. 

Si compres una cuina elèctrica, procura que sigui d'inducció, són més cares que les vitroceràmiques convencionals, però tenen un consum energètic més baix. A més, el temps de cocció que requereixen és un 40% més baix.
 

Quanta energia consumeix?

El consum de la cuina depèn dels hàbits de consum de la família. Per al mateix consum, les cuines de gas són les més eficients i ràpides. Les vitroceràmiques d'inducció són menys eficients que les de gas, tot i que són les més eficients dins dels sistemes elèctrics. Les segueixen les vitroceràmiques convencionals amb consums i temps de cocció molt més alts i, finalment, les cuines de resistències, les més ineficients.

 

Forns

Sabies que cada vegada que obres la porta del forn es perd el 20% de l'energia acumulada?
 

A l'hora de comprar:

Procura comprar un forn de gas, que resulta més eficient que un d'elèctric. En tot cas, si compres un forn elèctric, procura que sigui de classe A, ja que estalviaràs energia i, a més, reduiràs la teva factura.
 

Com funciona?

Els forns poden ser de gas o elèctrics. Els forns de gas són més eficients que els elèctrics, malgrat que aquests últims són els més comuns, en total el 89% dels que hi ha a les llars espanyoles.
 

Quin equip comprar?

Els forns elèctrics tenen l'etiqueta energètica, des de la lletra A, la més eficient, fins a la G.

En l'etiqueta energètica d'un forn es distingeixen 3 tipus de mides: petita, mitjana i gran, depenent del volum útil del forn. Al forn elèctric la classe d'eficiència s'atorga per consum específic, no per comparació amb altres forns. La referència de consum és la mitjana del consum en kWh amb càrrega normal i correspon a les classes C - D:

Forn petit: 1 kWh

Forn mitjà: 1,2 kWh

Forn gran: 1,4 kWh


Si és possible, tria un forn de gas, més eficient que un d'elèctric. Però si no ho és, compra un forn elèctric de classe energètica A.
 

Quanta energia consumeix?

Com a exemple, si compres un forn petit de classe energètica A, el consum és de 0,60 kWh per ús davant el consum d'un forn elèctric de 15 anys (classe E o F), que és d'1,40 kWh per ús. Les famílies espanyoles fan servir el forn, de mitjana, una vegada per setmana, per la qual cosa a l'any s'estalviarien, amb aquest canvi, 85 kWh.

 

Microones

Si utilitzes el microones en lloc del forn, pots estalviar molt temps i entre un 60% i un 70% d'energia.
 

A l'hora de comprar:

El microones consumeix molta menys energia que un forn. Tria'n un que tingui la mida i la potència adequada a les teves necessitats reals. Evitaràs consumir més energia del que realment necessites.
 

Consells d'ús:

Utilitza el microones en comptes del forn, estalviaràs entre un 60% i un 70% d'energia i estalviaràs temps.

El microones funciona de manera diferent que el forn, per a escalfar quantitats més grans necessita més potència o temps. No actua com el forn, que utilitza la mateixa energia independentment de la càrrega.

 Enllaços relacionats:

Consells d'ús i manteniment de les cuines

Consells d'ús i manteniment dels forns