Informa't sobre com triar un rentavaixella eficient.


A l'hora de comprar:

Procura comprar un rentaplats de classe A, ja que estalviaràs energia i, a més, reduiràs la teva factura

 

Com funciona?

Els rentaplats amb tecnologia més eficient avui en dia són els de classe energètica A+, A++, A+++. A més de l'etiqueta, cal tenir en compte que el rentaplats permeti seleccionar cicles anomenats econòmics/ecològics, és a dir, que permetin seleccionar temperatures de l'aigua baixes i temps curts.

També hi ha al mercat els rentaplats bitèrmics. Tenen dues preses independents d'aigua, una per a l'aigua calenta i una altra per a l'aigua freda. L'aigua calenta s'agafa del circuit d'aigua calenta sanitària i estalvia energia i temps de rentat. 
 

Quin equip comprar?

L'etiqueta energètica d'un rentaplats va des de la lletra A+++ fins a la lletra D, i té en compte l'eficàcia de rentatge, l'eficàcia d'assecatge, el consum d'aigua per cicle i el consum d'energia per cicle de rentatge.

Comprar un rentaplats de classe energètica A+, A++, A+++, t'ajudarà a estalviar diners i contribuirà a l'estalvi d'energia. A l'hora de comprar un rentaplats tingues present la capacitat de rentatge que necessites. Si normalment tens pocs plats per rentar, difícilment podràs utilitzar una màquina gran a plena càrrega i, per tant, mai no estaràs treballant amb el rentaplats a ple rendiment. Busca el model que et proporcioni més opcions de rentat i que, sobretot, inclogui la del cicle fred i cicle econòmic. Es calcula que una família de quatre persones pot estalviar, amb l'ús del rentaplats, dues-centes hores anuals de les tres-centes que són necessàries per a la neteja de la vaixella, amb el consegüent estalvi d'energia i aigua.
 

Quanta energia consumeix?

El rentaplats consumeix aigua i electricitat durant el cicle. El consum de cadascun d'aquests elements depèn de la capacitat de l'aparell i del programa de funcionament amb què es programi. El consum d'un rentaplats mitjà de classe energètica D és de 372 kWh/any; si canviem aquest aparell per un de més eficient, de classe A, amb un consum energètic de 254,4 kWh/any, estalviem al voltant de 118 € al llarg de la vida útil de l'aparell, que sol ser de 10 anys.
 

Consells d'ús:

Rentar els plats a mà amb aigua calenta pot ser fins a un 60% més car en aigua i electricitat que fer-ho amb el rentaplats a plena càrrega.

No posis en marxa el rentaplats fins que no estigui totalment ple. Però no el carreguis en excés ni superposis peces, la neteja no serà òptima i hauràs de tornar a posar a funcionar l'electrodomèstic o rentar-les a mà.

Elimina totes les restes de la vaixella abans de posar-la al rentaplats.

Per aconseguir una neteja correcta, és important que mantinguis prou plens els dipòsits d'abrillantador i sal. També has de netejar habitualment el filtre per evitar obstruccions.

Cal triar el programa adequat al tipus, la quantitat i la brutícia de la vaixella, per aconseguir així un rentat eficaç, però sempre amb el mínim consum.

Evita fer funcionar el rentaplats simultàniament amb altres electrodomèstics de consum elevat, com ara la cuina, el forn o la rentadora. Si evites l'ús simultani d'equips, podràs contractar una potència elèctrica menor.

 

Consells de manteniment:

  • L'interior del rentaplats s'ha de rentar periòdicament, sobretot al voltant de les gomes i juntes de la porta, on s'acumulen restes de menjar. Neteja també el filtre després de cada rentatge, és on s'acumulen les restes de menjar.

  • En absències llargues, has de rentar el rentaplats amb un drap humit, i deixar la porta mig oberta per evitar l'acumulació de pudors.

  • En cas que l'aigua que es subministra al teu habitatge sigui dura o molt dura, és a dir, que conté carbonats, bicarbonats, clorurs, en una proporció superior a la recomanable, és aconsellable l'ús de productes anticalç. Augmentarà la vida de l'aparell i de la resistència elèctrica particularment.