A les cuines, és important situar els punts de llum de manera que no provoquin ombres sobre els espais de treball.
 

Com s'han de distribuir els llums?

A la cuina, quan s'utilitza llum fluorescent, es recomana utilitzar llums de qualitat amb un índex de reproducció dels colors superior a 80 (Ra > 80), ja que no distorsionen els colors dels objectes ni aliments.
Les tasques visuals que es duen a terme a la cuina són diferents: es necessita una il·luminació general per no crear zones d'ombres. A les plaques de cocció en què es fan tasques més específiques es necessita una il·luminació concentrada i que no enlluerni. Als armaris alts pots col·locar tubs fluorescents per proporcionar una llum més concentrada i apta per cuinar, tallar, etc. En el cas de la il·luminació de la zona de cocció, es pot utilitzar la llum de la campana extractora de fums. La il·luminació general es pot obtenir amb la instal·lació d'un llum de sostre o amb tubs fluorescents, que poden ser segmentats en línies independents, per disminuir el consum per il·luminació.

Per il·luminar la taula de la cuina, una bona solució és la col·locació d'un llum de sostre penjat, que es renti fàcilment.
 

Quins llums són els adequats?

La il·luminació general es pot aconseguir amb tubs fluorescents T5 de 28 W, que donen la mateixa il·luminació que els T12, de 40 W. Si pel tipus de llum que vols utilitzar no pots fer servir tubs fluorescents, opta per llums de baix consum, de 15 W o 20 W, en funció de la mida de l'estança i el nombre de llums.

 
« Tornar a Consells il·luminació
 


Enllaços relacionats:

Electrodomèstics eficients: Frigorífics i congeladors

Electrodomèstics eficients: Cuines, forns i microones

Electrodomèstics eficients: Rentaplats

Electrodomèstics eficients: Rentadores y assecadores