A les habitacions, és aconsellable tenir-hi una bona il·luminació general i reforçar alguns racons amb il·luminació específica, com ara a la tauleta de nit o al vestidor.
 

Com s'han de distribuir les làmpades?

Es necessita una bona il·luminació general a banda d'una altra de més concentrada en racons de lectura, vestidors, a prop de miralls perquè la llum es reflecteixi. No utilitzis cortines gaire espesses per aprofitar la llum natural que entra per la finestra durant el dia.

Per llegir al llit la millor opció és utilitzar làmpades orientables individuals, proporcionen una llum intensa però orientada. Es poden orientar els focus del sostre o les files d'halògens cap a la porta dels armaris. D'aquesta manera evites enlluernaments i ofereixes amplitud a l'habitació, alhora que permets una millor il·luminació de l'armari quan s'obren les portes.

Per a una il·luminació correcta de l'habitació dels nens cal disposar d'una bona il·luminació general, capaç d'il·luminar adequadament el terra i les parets, i no deixar cap racó fosc. La il·luminació general es pot aconseguir amb una làmpada de sostre central o amb una plataforma amb tres o quatre focus orientats. Els focus de les parets orientats al sostre poden proporcionar també una il·luminació general difusa.

A l'habitació dels nens a la nit no s'han de deixar enceses làmpades de llum d'incandescència. La millor solució per facilitar una il·luminació tènue són els LED decoratius.
 

Quines làmpades són les adequades?

La il·luminació general es pot aconseguir amb tubs fluorescents T5 de 28 W, que donen la mateixa il·luminació que els T12, de 40 W. Si pel tipus de llum que faràs servir no pots utilitzar tubs fluorescents, opta per llums de baix consum, de 15 W o 20 W, en funció de la mida de l'habitació i el nombre de llums.

Si vols consultar amb més detall els diferents tipus de llums que hi ha al mercat, fes clic aquí


« Tornar a Consells il·luminació