És un espai en què desenvolupem tasques molt diferents, en general a un menjador es necessiten entre tres i deu punts de llum.
 

Com s'han de distribuir les làmpades?

Al menjador es poden fer diferents tasques que requereixen diferents formes d'il•luminació. En general, es necessiten entre tres i deu punts de llum (bombetes). Aquests punts de llum poden ser de diferent tipus: orientable, general, puntual i difusa.

La il·luminació per veure la televisió ha de ser adequada per no fatigar els ulls amb el contrast entre la pantalla i l'àrea que l'envolta. Col·loca una llum tènue que apunti a la paret darrere de l'aparell i així podràs reduir el contrast entre llums i ombres.

A l'hora d'il·luminar el menjador, has d'il·luminar l'element principal, la taula. Per això, la millor il·luminació és una làmpada de sostre que es trobi a 55 cm o 60 cm sobre la superfície de la taula, d'aquesta manera s'eviten enlluernaments. Les taules allargades moltes vegades s'il·luminen amb diversos accessoris petits i no amb un de gran. Els interruptors individuals per a cada dispositiu et permeten variar la mida de l'àrea il·luminada i el consum.

Per a les zones de lectura del menjador en racons que s'utilitzin per desenvolupar tasques visuals que requereixin una llum intensa, has d'instal·lar una làmpada que proporcioni una llum concentrada i sense reflexos, a més, encara podrà ser més còmoda si és regulable en alçada i en angle d'incidència sobre el pla de treball.

 

Quines làmpades són les adequades?

En aquest cas i segons la tasca que s'exerceixi, podem utilitzar unes làmpades o unes altres. A les zones de conversa o racons es poden utilitzar làmpades fluorescents compactes d'11 W a 20 W o làmpades LED de 7 W. A la taula del menjador es pot usar una única làmpada fluorescent de baix consum de 15 W o 20 W, o algunes de menys potència, en funció de la forma de la taula.

Per a la il·luminació general es poden utilitzar làmpades fluorescents compactes d'11 W a 20 W o làmpades LED de 7 W. Recorda que per a la il·luminació general és convenient un nivell d'il·luminació inferior, més relaxant, i utilitzar un nivell més alt a les zones de menjador i lectura.


« Tornar a Consells il·luminació
 

Enllaços relacionats:

Electrodomèstics eficients: Televisors i equips audiovisuals