Rentadores i assecadores

Electrodomèstics que poden ser eficients

Rentadores

Reduir la temperatura de rentat, per exemple de 40ºC a 15ºC, redueix el consum d'energia a la meitat.
 

A l'hora de comprar:

Procura comprar rentadores de classe A, amb eficàcia de rentada i de centrifugat de classe A, ja que estalviaràs energia i, a més, reduiràs la teva factura.

 

Com funciona?

Les rentadores es poden classificar en funció de diverses característiques:

Pel tipus de càrrega: les de càrrega superior disposen de velocitats màximes de centrifugació inferiors. Tenen uns 40 cm d'amplada.

Per la velocitat de centrifugació: el rang de velocitats màximes més usuals va des de 500 rpm fins a 1.300 rpm. Podem classificar les rentadores en funció de l'eficàcia amb què es fa la centrifugació. Les rentadores més modernes incorporen sistemes d'equilibratge i centrifugació gradual per reduir les tensions a la màquina durant la centrifugació.

Pels programes de funcionament: la varietat de programes de funcionament que ofereixen els fabricants de rentadores és molt àmplia, tanmateix, els programes més importants a l'hora de poder fer un ús eficient de la rentadora són: programa econòmic, programa de rentada curta, programa de rentada amb aigua freda i programa de rentada a mitja càrrega.

 

Al mercat hi ha les rentadores bitèrmiques, que consten de dues preses d'aigua independents per a l'aigua freda i l'aigua calenta. En aquestes rentadores s'agafa l'aigua calenta del circuit de producció d'aigua calenta de la casa. Les rentadores convencionals escalfen l'aigua amb resistències, un sistema molt ineficient, per la qual cosa en cases que disposen de presa bitèrmica i d'un sistema d'aigua calenta eficient, com una caldera de condensació, l'ús d'aquest sistema estalvia energia i temps de rentada. També hi ha rentadores amb sonda d'aigua, que mesura la brutícia de l'aigua de rentada,i la canvia només quan és necessari.

 

Quin equip comprar?

La classificació de les rentadores atén l'etiquetatge energètic general, des de la lletra A+++ fins a la D. A l'etiqueta energètica apareixen diferents especificacions, com ara l'eficàcia de centrifugació, el consum d'aigua i el consum d'energia per cicle de rentada.

A l'hora de comprar una rentadora, t'has de fixar en la classe energètica. Compra rentadores de classe A+, A++, A+++.

Adquireix rentadores que tinguin diferents cicles de rentada, sobretot cicles de rentada curts i econòmics. També és important que tinguin la possibilitat de triar la temperatura de rentada, per a l'estalvi d'energia.

Quan compris una rentadora fixa't en la ubicació del filtre i la facilitat d'accedir-hi per mantenir-lo sempre net.

 

Quanta energia consumeix?

El consum de la rentadora depèn de les característiques de funcionament: temperatura, cicle de rentada, revolucions, càrrega...

El consum energètic d'una rentadora mitjana de classe energètica A és de 171 kWh/any, i el consum energètic d'una classe D és de 377 kWh/any; si canvies la rentadora de classe D per una de classe A estalviaràs al llarg de la vida útil de l'aparell al voltant de 370 €.

Consells  d'ús i manteniment de les rentadores

 

Assecadores

Centrifugar la roba abans d'introduir-la a l'assecadora, estalvia molta energia en cada bugada.
 

A l'hora de comprar:

Procura comprar assecadores de gas, ja que són les més eficients. Si en compres una d'elèctrica, procura que sigui de classe A i de condensació, ja que estalviaràs energia i, a més, reduiràs la teva factura.

 

Com funciona?

Les assecadores funcionen mantenint la roba flotant a l'interior d'un tambor giratori, fent passar aire calent a través d'ella, amb la qual cosa s'aconsegueix evaporar l'aigua continguda a la roba. Aquest aire, després de passar per la roba, passa per un filtre que atrapa els borrissols que es desprenen de la roba durant l'eixugada. Al terme del cicle d'assecatge, la roba es refreda per un període curt fent circular-hi aire fred.


Les assecadores es poden classificar de diferents maneres:

Pel tipus de càrrega, frontal o superior.

Pel mode d'evacuació de la humitat: evacuació o condensació.

  • Les assecadores per condensació fan l'assecatge mitjançant l'eliminació de la humitat de la roba condensant l'aigua que pugui contenir. La condensació es produeix en fer passar l'aire humit a través d'un serpentí que pot ser refrigerat per aigua o per aire a través d'un ventilador. L'evacuació de l'aigua es pot fer directament a un desguàs o a una cubeta que s'haurà de buidar quan estigui plena. Aquest sistema és molt eficient.

  • L'assecadora per extracció eixuga la roba mitjançant l'eliminació de la humitat evacuant-ne l'aigua en forma d'aire humit a l'exterior. S'ha d'instal·lar en un lloc ben ventilat o ha de disposar d'una sortida d'aire a l'exterior a través d'un tub. Aquest sistema és ineficient.

Pel sistema de parada de l'equip. El control pot ser per:

  • Sensor d'humitat: hi ha un sistema intel·ligent que deté el procés d'assecatge al percentatge d'humitat escollit per l'usuari, i en maximitza l'eficiència.

  • Temporitzador: el temps d'assecatge està prefixat. L'assecatge es deté quan finalitza aquest temps.

  • Amb cicles amb refredament progressiu: acaben d'eixugar la roba amb la calor residual de l'assecadora. A més de les assecadores elèctriques, existeixen assecadores de gas, més eficients que les primeres.

 
Quin equip comprar?

Les assecadores atenen l'etiquetatge energètic convencional, des de la lletra A+++ fins a la D. A l'etiqueta energètica s'indica la capacitat de l'aparell, el consum d'energia per cicle i, a més, s'hi especifica el tipus d'assecatge, si és per extracció o per condensació.

Si pots triar, compra assecadores de gas, les més eficients. Si és elèctrica, que sigui de classe energètica A i de condensació.

 

Quanta energia consumeix?

El consum energètic d'una assecadora mitjana de classe D és de 304 kWh/any. Si la comparem amb el mateix tipus d'assecadora i ús, però de classe energètica A, el consum és de 167 kWh/any; estalvia gairebé el 50% d'energia que consumeix l'aparell. S'estalvien uns 190 € al llarg de la vida útil de l'electrodomèstic si es canvia una assecadora de classe D per una A.

 

Rentadora-assecadora


Com funciona?

La rentadora-assecadora combina dues funcions en un electrodomèstic. El comportament com a rentadora és normal, amb les mateixes millores tecnològiques i els mateixos consells per a l'ús i el manteniment que una rentadora convencional.

Com a assecadora utilitza la condensació. En una rentadora-assecadora no es pot assecar la mateixa quantitat de roba que es renta, ja que té una capacitat d'assecatge, generalment, entre 2 kg i 3 kg inferior a la capacitat de rentatge.

L'etiqueta energètica d'aquest electrodomèstic combina les especificacions dels dos electrodomèstics.
 


 

Enllaços relacionats: 

Consells  d'ús i manteniment de les rentadores

Consells d'ús  i manteniment de les assecadores

Aquest lloc utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la teva navegació i analitzar la teva activitat a la web amb objectius estadístics i per mostrar publicitat. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Política de cookies